Minai tekniği genellikle Anadolu’da tek renkli ve desensiz olacak şekilde saydam olmayan sırlı çinilerde üretimi yapılır. Sıra altı ve sıra üstü tekniklerinin bir araya getirilmesiyle kullanılarak çok renkli bir yüzey ortaya çıkarılır. Bu teknik genelde daha çok İran’da kullanılır. Perdah sırın içine maden tozunun eklenmesiyle ortaya çıkarılır. Çinide parıltının yitirilmemesi için genelde uygulanır. Ayrıca Büyük Selçuklu devrinde yaygın olarak bu teknik kullanılmıştır. Bu teknikle yapılan çinilerde sır altında bulunanlar mavi, mor, firuze ve yeşildir. Sır üstünde yer alanlar ise siyah, kırmızı, beyaz ve kahverengidir. Genelde yükse ısıya dayanıklı olan boyalarla bezenip bir araya getirilip. Böylece işlem bittikten sonra ve kuruma işlemi de yapıldıktan sonra yüzeyinin kalkması ya da bozulması gibi bir durumla karşılaşılmaz.
Minai Tekniği ve Özellikleri
Minai tekniği seramik ve çini sanatında çokça uygulanır. Daha göz alıcı ve ilgi çekici yüzeyler elde edilir. Yüksek ısıdan geçen boyalar yüzeye bezendikten sonra sırlanıp fırınlanır. Daha sonra ise üzerine siyah renkle desenin var olan dış çizgileri çizilir. Böylece desen daha çok belirgin hatlara sahip olur. Genelde iki ayrı teknikle yapılır. Böylece boyaların karıştırılması gibi bir durumunda önüne geçilir. Türk çini sanatı içinde çokça uygulanan bir tekniktir. Kökleri
- Uygur,
- Karahanlı,
- Gazneli
- ve Fatımilere kadar gider.
Gerekli olan teknik renk ve desenlerle çalışılarak ortaya bu sanat çıkarılır. Çini sanatı uygulaması zamanla sırsız seramik, tek renkli sırlı çini, çini mozaik, sır altı tekniği, sırlı tuğla ve kabartma tekniğiyle birleşerek daha farklı modeller ortaya çıkarılmıştır. Osmanlı’da en yaygın kullanılan minai tekniği için o zamanın ün yapan grubu İznik sır altı çinicileri olarak karşımıza çıkarlar.
Minai tekniği Anadolu’da tek renkli ve desensiz saydam bir yüzeye yapılarak gerekli işlemler uygulanır. İşlem sonucu ortaya çok renkli bir yüzey çıkar. İşte bu yüzey minai tekniğidir. Perdah sırın içine maden tozu karıştırılarak yapılır. Minai tekniği içinde perdaha en iyi sonucu veren metaller
- Altın,
- Gümüş
- Bakırdır.
Perdahın madeni parıltısını yitirmemesi adına bu üç madde ön plana çıkar. Sonrasında düşük fırınlarda ısıtılarak işlem sonuca kavuşur. Minai genel manada ısıya dayanıklı bir işlemi kapsar. İşlem esnasında gerekli renklendirmeyi vererek daha isteğe uygun desenler ortaya çıkarılır. Bu teknik zorlu bir süreci kapsasa da sonuç olarak değerli bir ürün ortaya çıkar.