Selçuklu Kuş Desenleri hem çinilerde hem de diğer sanat dallarında sıklıkla kullanılmış olup farklı kompozisyonlara konu olmuştur. 20×20 cm karo kullanılarak çizilen Selçuklu Kuş Desenleri, farklı kuşların işlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Açık mavi, koyu mavi ve siyah renklerin kullanıldığı bu karoda karşımıza çıkan uyum görülmeye değerdir. Birbirine bakan iki kuş figürünün yanı sıra tavus kuşu figürünün işlendiği bir karo da vardır.
Selçuklu Dönemi’nde Kuş Figürü ve Çini
Selçuklu Dönemi’nde yapılan çinilerde ve mimari yapılarda kuş figürlerine sıklıkla rastlanır. Özellikle Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Kubadabad Sarayı’nda yapılan kazılar sonucunda kuş figürlerinin işlendiği kompozisyonlar göze çarpar. Göl kuşu ve karşılıklı iki leyleğin durduğu bu kompozisyonlarda daha öncekilere oranla daha ileri bir üslup görülmüştür. Bunun yanı sıra çinilerde görülen bir kuşun diğerinin boğazını yakaladığı figürler de Selçuklu Dönemi’nde kuş figürlerinin sürekli kullanıldığını gösterir.
Selçuklu Dönemi’nde kuş figürü yalnızca hayvanlar aleminin bir parçası olması ile değil doğaüstü güçleri tasvir etmek için de kullanılmıştır. Tavus kuşu ve hayat ağacının etrafında bulunan çift kuş figürleri olağanüstü güçleri temsil eder.
Selçuklu Dönemi’nde Tavus Kuşu Figürü
Selçuklu Dönemi’nde normal kuş figürlerinin yanı sıra tavus kuşu da çok sık kullanılır. Tavus kuşu ihtişamlı ve göz alıcı renkleri ile saray duvarlarını süslemek için tek başına bile yeterlidir. Selçuklu mimarisine ait eserlerde tavus kuşu figürü farklı teknikler kullanılarak farklı kompozisyonlarda işlenmiştir.
Halen evlerimizde bulunur bu kuş figürleri… Osmanlıda da laleden sonra kullanılan figürlerden biridir. günümze kadar gelmesi de ayırıcı özelliği zaten. Figürler için araştırırken denk geldim, faydalı bir paylaşım olmuş.