Hayat ağacı motifi çini sanatının vazgeçilmez desenleri arasında yer alırken, her bir motif farklı anlamlar içermektedir.
Hayat ağacı motifi çini sanatı için vazgeçilmez bir motiftir. Her bir çini modeli için çiçek motifleri oldukça önemlidir. Öncelikle lale ve gül motifleri akla gelmektedir. Bunun yanında sümbül ve karanfil motifleri de dikkat çekmektedir. Bu motifler içerisinde hayat ağacı motifi de dikkat çekmektedir.
Hayat ağacı esasında sembolik bir motiftir. Hayatın sembolü olarak çinilere işlenmektedir. Yapısı oldukça derin ve sanatsaldır. Birçok sembolü içerisinde barındırmaktadır. Her bir çizgi farklı bir manaya gelmektedir. Sembollerin yanında her bir çizgi sanatçısını da sembolize eder.
Hayat Ağacı Ne Anlama Gelir?
Anlamı merak edilen konulardan biridir. Bu ağaç isminden de anlaşılacağı gibi hayatı yani yaşamı sembolize eder. Her bir çizgisi farklı anlamlar taşımaktadır. Köklerden yukarı her bir motif anlamları ile ortaya çıkmaktadır. Köklerden dallara uzanan yapı yaşama sevincini ortaya koymaktadır.
Bunun yanında kökten dallara yapısı yer altı, dünya ve gökyüzü olmak üzere üç konuyu da temsil etmektedir. Çiçekler ve yapısı sanat anlayışının nasıl geliştiğini ve her bir motifin ne kadar büyük bir ustalık eseri olduğunu göstermektedir.
Hayat Ağacı Kozmik Ağaç
Aynı zamanda kozmik ağaç olarak da ifade edilmektedir. Dallarında bulunan her bir motif canlılar ve yaşamı ifade etmektedir. Yaşam kaynağına atıfta bulunan motif Osmanlı ve çini sanatının geldiği son noktayı ortaya koymaktadır. Hayatın derinine inen bu ağaç motifi faklı desenleri ile dikkat çekmektedir. Her birinde geniş ve ihtişamlı bir ağaca ev sahipliği yapan motif sadece hayatı değil, derin izleri de beraberinde sunmaktadır.
Çini sanatının anlamı çok derin bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunların başında da bu ağaç gelmektedir. Altan üste gelen her çizgisinde yaşam sırlarını anlatan motifi sanatçısının yaşama ve onun kaynağına bakış açısını anlatmaktadır. Bazı hayat ağacı motiflerinden Miraç hikayesini görmek de mümkündür. He bir motifinde olağan üstü hadisenin anlarını anlatan çini sanatı ile İslam Dini’nin birleşimini görmek mümkün.