Balık Pulu desenleri ile çini motifleri içerisinde en çok kullanılan bu sanat hem hayatın hem de sanatçısının aynası olmakta.
Bu pul deseni ya da motifi çini sanatında var olan ve en çok dikkat çeken motiflerden biridir. Çini sanatı Osmanlı ve İslam sanatının en büyük eserleri arasında yer almaktadır. Özellikle geniş motif ve desenleri ile dikkat çeken çini, dünya üzerinde eşsiz bir yere sahiptir.
Balık pulu motifleri de bunlardan biridir. Zeminin tamamında yer alan balık pulu motifleri esere ayrı bir ahenk katmakta ve sanatın geldiği son noktayı gözlere sunmaktadır. On altıncı yüzyıldan itibaren görülmeye başlanmıştır. Birçok farklı şekilde sanatçıların ellerinden dökülmüştür.
Balık Pulu Motifinin Anlamı
Bu motifin anlamı birçok farklı şekilde düşünülebilir. Hayatın dolu taraflarının simgelendiği bu motif farklı renkler ile eserlere yansıtılmaktadır. Zeminin tamamını doldurmak için kullanıldığı durumlar da görülebilmektedir. Genellikle tamamlayıcı bir motif olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında ana motif olarak kullanıldığı durumlar da sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada sanatçının hayal dünyası kadar alan düşünülebilir.
Genellikle yeşil ve kırmızı renkler de olsa da turuncu ve gri renklerde de yapılabilmektedir. Genellikle ıslak mekanlarda kullanılmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde daha çok görülmektedir. Islak mekanların dışında mutfaklarda da görmek mümkündür.
Balık Pulu Deseni Nerelerde Kullanılır?
Balık pulu deseni nerelerde kullanılır sorusu de merak edilen konulardan biridir. Daha çok karo şeklinde kullanılmaktadır. Islak mekanların dışında şu alanlarda kullanımı yaygındır.
- Havuzların iç yapıları
- Türk hamam yapılarında
- Pano dekorasyonu
- Mutfaklar
- Islak mekanlar
Günümüzde de kullanılan bu motif insanların kalabalık yaşam alanlarında kullanılabilmektedir. Kullanım alanları gibi kendisi de kalabalığı ve insanları ifade etmektedir manası bu şekilde izah edilse de genel olarak şık bir sanat eseri olarak ortaya çıkmaktadır.
Çini balık pulu motifi anlamı bu şekilde ifade edilmektedir. Bunun yanında tamamlayıcı motif olarak da kullanılabilmektedir. Tamamlayıcı bir unsur olması nedeniyle renkler genellikle ana hatlara göre tasarlanmaktadır. Bu nedenle genel renklerin dışında daha farklı renlerde de görmek mümkündür.