Günümüzde özel eğitimi de verilmekte olan çini sanatı çok fazla ilgi görmektedir. Ayrıca her geçen gün bu sanat dalıyla ilgili Türkçe yahut yabancı kaynaklar artarak kütüphanelerimize kazandırılmaya devam etmektedir. Nitekim sadece 21. yüzyılla sınırlı olmayan bu eserler, belki bir sahaf dükkanında belki de eski bir kitapçının tozlu raflarında sizleri bekliyor olabilir. Unutmayın ki bazen siz kitabı seçtiğinizi zannederken o sizi yıllardır orada bekliyor olur. Hem estetik algınızın gelişmesini sağlayacak hem de zihin dünyanızda başka bir eserin yaratılmasına yardımcı olacak bu kitaplardan kısaca bahsetmek istiyoruz.
Anadolu’da Türk Çini Sanatının Gelişmesi
Öncelikle akademik çalışmalarda da çokça kullanılan Şerare Yetkin’in “Anadolu’da Türk Çini Sanatının Gelişmesi” adlı eserden başlamak gerekmektedir. Bu eser hem size başlangıcı ve gelişimiyle ilgili fazlaca bilgi verecek hem de Anadolu topraklarında nasıl bir değişime yol açtığını size tarihi belgelerle kanıtlayacaktır. Özellikle Anadolu coğrafyasında çini sanatının gelişimini merak ediyorsanız başucunuzdan ayırmayacağınız bir kaynak olduğunun sözünü rahatlıkla sizlere verebiliriz.
Osmanlılar Devrinde Kütahya Çinileri
Osmanlı döneminde özellikle de Kütahya’daki çini sanatını merkeze alarak, farklı çini sanatçılarına da yer veren Oktay Aslanapa’nın “Osmanlılar Devrinde Kütahya Çinileri” adlı eserini söylemeden geçemeyiz. Eğer ki farklı bölgelerde yapılan çinileri merak ediyor bunlar arasında karşılaştırma yapabilmek istiyorsanız özellikle edinmek isteyeceğiniz bir kitap olacaktır.
Anadolu’da Türk Çini ve Keramik Sanatı
“Anadolu’da Türk Çini ve Keramik Sanatı” adlı kitaba da bir göz atabilir, keramik sanatına olan ilginizi de arttırabilirsiniz.
Anadolu Selçuklu Mimarisinde Süsleme ve El Sanatları
Anadolu’da birçok tarihi eserin mimarı olan Anadolu Selçuklularıyla farklı bir bağınız varsa ve bu devletin çini süslemelerini derinlemesine incelemek isterseniz Gönül Öney’in “Anadolu Selçuklu Mimarisinde Süsleme ve El Sanatları” adlı esere bakmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle çini sanatının mimari ile olan ilişkisini daha farklı bir gözle inceleyebilir, nezaketiyle gönlümüzde taht kuran çini sanatının mimarideki konumunu derinlemesine sindirmiş ve inceleme fırsatı yakalamış olursunuz.