Çini sanatının en önemli motiflerinden bir tanesi Rumi desendir. Ürünlerimiz arasında yer alan büyük boy Kahverengi pano, içerisinde Rumi desenle barındırır. Kahverengi ve mavi renk tonlarının ahengi ile Rumi deseninin bir araya gelmesi ile ortaya göz alıcı bir eser çıkmıştır. Kahverengi pano üzerinde bulunan Rumi desenle kuşların kanatlarını ve gövdelerini temsil etmektedir.
Rumi Deseni Nedir?
Rumi deseni, hayvansan kaynaklı olduğu düşünülüp daha sonra bitkisel formlarda görülen, çini sanatının süslenmesinde oldukça sık karşılaşılan bir motiftir. Rumi deseni, çizilişlerine göre çeşitlilik gösterir. Düz rumi, sencide rumi, hurdeli rumi, sarılma rumi ve dendanlı yani dilimli rumi pano olarak süsleme sanatında farklılık gösterir. Rumi deseni Türk kültüründe görülen sanatlarda çok önemli bir yere sahiptir. El sanatları ve çiniler rumi desenin en sık görüldüğü yerlerdir.
Türk Sanatı ve Rumi Deseni
Türk sanatında pek çok süsleme tekniği vardır ve bu tekniklerin her biri ayrı ayrı birer süsleme sanatı olarak değerlendirilecek kadar derinliğe sahiptir. Türk sanatının en önemli süsleme sanatlarından biri olan Rumi deseni, geçmişten günümüze sanat eserlerinde karşımıza çıkmış olup süsleme sanatının her dalında kullanılmıştır.
Ülkemizde çini sanatının en önemli süslemelerinden olan Rumi desenini pek çok el sanatı ve mimari yapıda görmek mümkündür. Sivas’ta bulunan Gök Medrese, Buruciye Medresesi, Konya Sahip Ata Türbesi, Konya Karatay Medresesi, Konya Sırçalı Medrese hem çini sanatının hem de çini üzerine işlenen Rumi desenin en göz alıcı örneklerini görebileceğiniz mimari yapılar arasında yer almaktadır.
Rumi Desenin Kuralları
Türk sanatı kapsamında hazırlanmış olan süsleme motifleri belli kurallar dahilinde işlenir. Rumi desende de bu kuralları görülür. Rumi desenlerin en önemli kurallarından bir tanesi bir diğer süsleme motifi olan Hatai ile aynı dal üzerinde kullanılmamalarıdır. Her iki desenin dalları birbirinden ayrıdır.
Rumi desenlerde kıvrımlı hatlar ve dairesel hatlar kullanılır. Bu hatlar üzerine çizilen Rumi desenlerin aynı yöne bakması gerekir. Bu kuralın bozulabileceği tek durum simetrik düzenlemeler ya da tepeliklerde görülen çıkışlardır.
Rumi desende oluşturulmuş olan saplar ya da bu saplardan çıkan ayrımlar hiçbir zaman boş bırakılmaz. Bu noktalara kompozisyona uygun olarak agraf, tepelik ya da düğümler yerleştirilir.
Rumi pano motifleri hayvansal ve bitkisel formlarının yanı sıra geometrik formların da sıklıkla kullanıldığı bir desendir. Bu desenlerin çizilmesinde iskeletin çıkarılması önemlidir. Böylece daha düzgün bir çizim yapma imkânı elde edilir.