Türk süsleme sanatında önemli bir yeri olan Rumi motif türleri, kademeli olarak uygulanan ve sınırsız kompozisyon üretilen çeşitler arasındadır.
Rumi motifleri, birçok değişik çeşide sahiptir. Süsleme sanatının en popüler motifleri arasında yer alan ve dikkat çekici özelliğiyle fark yaratan bu motifleri birçok sanat ve süslemede görebilirsiniz. Son derece değişken olan ve değişik tanımlamalarla ilgi çeken bu motif türleriyle ihtiyacınız olan birçok çalışmaya hayat verebilirsiniz. Sınırsız kompozisyon üretilerek el sanatları ürünlerinde sıkça kullanabileceğiniz bu uygulamaların başarılı sonuçlar alınan örneklerine ulaşmak için sayısız çeşitlemeler bulabilirsiniz. Basit, dilimli ve hurda gibi birçok çeşidi olan motifler hakkında biraz daha detaylı bilgi vereceğiz.
Rumi Modelleri
Bu modellerin çeşitleri genel olarak tercih edildiğinde farklı motiflerin hayata geçirildiği çalışmalar söz konusu olmaktadır.
- Basit Rumiler
- Dilimli Rumiler
- Sarılma Rumi
Bu sınıflandırma arasından tercih edilen modeller, iç ve dış bünyelerdeki farklılıklara göre kategorize edilmektedir. Kapalı form agraf, düğüm, kenet ve ortabağ şeklinde kullanılan motiflerdeki tanımlamaların her birinin belli bir görevi vardır. Düğüm, agraf, kenet ve ortabağ adı verilen motiflerde dal ayrımları ve simetrik eksenler söz konusu olmaktadır. Bu yüzden birleşen saplara uygun hale getirilebilirler. Spiral noktalar çalışmanın dengesini oluştururken, kompozisyonun da zenginleşmesine yardımcı olmaktadır.
Rumi Motiflerin Özellikleri
Bu motif dalında, tek bir dal üzerinde birden fazla motif kullanılmaz. Tek bir motif tercih edilir. Bir arada kullanılan diğer motifli çalışmalarda da bu motifler genelde ayrı paftalarda yer almaktadır. Dairesel ve kıvrımlı hatlar üzerindeki motifler aynı yönde uygulanarak desenlerin birbirini kesmesine de izin verilmez.
Türk süsleme tarihinde son derece önemli olan bu motifler hata-i motiflerle birlikte sık sık kullanılır. Ama her dalda ayrı motif söz konusu olmaktadır. Genel olarak ayrı paftalarda görülen bu motiflerin uygulama alanları ince bir kağıt üzerinde yer alan iskeletlerle şablonlandığında daha basit bir hale gelecektir.
Türk süsleme tarihinde son derece önemli olan bu motifler geometrik formlardan yararlanarak birçok farklı kompozisyonun üretilmesi ve el sanatları açısından geliştirilmesi son derece önemli hale gelmiştir.