Cami çinileri denildiği zaman ilk akıllara gelen camilerden birisi de Muradiye Camii’dir. Edirne’yi ziyaret edenler ya da Edirne’de yaşayanlar Muradiye Cami çinileri hakkında yeterince bilgiye sahiptirler.
Pek çok kişi gibi sizler de çocukluğunuzu Edirne’de geçirdiyseniz Edirne’de yalnızca Muradiye Camii için yapılmış manilerden da haberdarsınızdır. Çoğu zaman okul gezilerinde gideceğiniz, önünden geçeceğiniz ve ailenizle beraber ziyaret edeceğiniz her seferinde eşsiz sanat eserleri ile ilk kez görmüş gibi merak uyandıracak bir camidir. Burası çok uzun zaman sonra ilk kez gittiğinizde de baktığınız ancak göremediğimiz pek çok detayın farkına varacaksınız. Muradiye Cami çinileri mihraplarda, tavanlarda ve duvarlarda sergilenen çini örnekleri ile dikkatleri çekmektedir.
Muradiye Camii
1436 yılında yapılan Muradiye Camii son yıllarda büyük bir ilgi çekiyor. Turistik eşya dükkanlarında ki ucuz Çin malı tabaklar etkisini sürdürürken bugün Muradiye Camii bu etkiden sıyrılarak araştıran, okuyan ve üretmeye çalışan kişiler tarafından çini örnekleri incelenmektedir. Muradiye Cami çinilerini bu tür ürünleri inceledikten sonra daha da iyi anlıyorsunuz ve gerçekten çok özel olduğunu kavrayabiliyorsunuz.
Çinicilik ve Camii Mihrabı
Mihrap ve duvarları süsleyen çinlilerde öyle özel renkler ve tasarımlar kullanılmış ve teknikler uygulanmış ki bu tasarımların farklı ve özel olduğu her an hissedilmektedir. Çünkü Muradiye camide yer alan cami çinileri üzerinde hem renkli sır tekniği kullanılmış hem de sır altı bezenmiş çini levhaları yer almaktadır. Üstelik caminin mihrabında sarkıtlı yaşmak bulunmakta ve kenar suyu ve yazılarıyla Bursa Yeşil Camii’den sonra en göz alıcı ve ihtişamlı mihrap kabul edilmiştir. Muradiye Camii mihrabı Konya Karaman’da yer alan Mehmet Bey Cami mihrabı ile de benzerlik gösteriyor. Ancak bu camide dikkat çeken önemli de bir hikaye bulunuyor.
Çinili Köşk
Osman Hamdi Bey’in kardeşi Halil Edhem Bey tarafından İstanbul’a taşınmış ve 1907 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Çinili Köşk’te yerine monte edilmiştir. Osman Hamdi Bey ise bu mihrabın müzeye taşınmasından 6 yıl önce 1901 yılında Karaman’a giderek mihrabın fotoğrafını çektirip tablosunu yaptırmıştır. İşte böylece bugün rahnede oturan kadın tablosundaki mihrap Çinili Köşk’teki mihraptır.
Muradiye Camii üzerinde İznik çini örnekleri ve sır tekniği ile yapılmış tasarımlar yer alıyor. Beyaz yerine sarı, açık yeşil, lacivert, mor kullanılan motifler ve bitkisel bezemeler yer alıyor. Bursa’da işlenmiş olan cami çinileri diğer örneklerinden farklı olarak kabartma ve geometrik örnekler mavi ve beyaz çinilerde yer almaktadır.