Cami çinileri denildiğinde ilk akla gelen camilerden biri Kılıç Ali Paşa Camii’dir. Geçmişten günümüze güzelliğini ve tazeliğini korumayı başarabilmiş nadide örneklerdendir.
Camiyi görmeye gitmemize karar verme aşamasında cami çinileri kadar hikayesi de bizi etkilemişti. Bu yüzden gidip yerinde görmeye karar verdik. Gittiğimizde bize camii ve inşası hakkında enfes bilgiler veren çok başarılı bir rehber vardı. Bize anlattıklarını sizlerle de buradan paylaşmak istiyorum. Öncelikle camii hakkında biraz genel bilgi vermek istiyorum.
Kılıç Ali Paşa Camii
Kılıç Ali Paşa 16. Yüzyılın en önemli ve başarılı amirallerinden birisiymiş. Keskin ve çok kıvrak bir zekaya sahip olmakla birlikte çok başarılı bir savaş strateji uzmanıymış. Devrindeki Osmanlı Donanmaları sayesinde birçok savaş kazanmış. Bilhassa da İnebahtı Deniz Savaşındaki manevra kabiliyetleri ve üstün yeteneği sayesinde savaşın kazanılması sonucu o denemin padişahı olan Sultan II. Selim kendisine Kılıç unvanını takdim etmiştir.
Geçmişten Bugüne Cami Çinileri
Kılıç Ali Paşa Camii için Mimar Sinan Ayasofya’nın bir örneğini yaptım der ve ekler, deryalar kudursa ve dalgaları kubbesinin üzerinden bile aşsa bu eser kıyamete kadar baki kalacaktır demiştir. Gerçekten de harika bir eser, bizi önce avlu ortasında ki zarif bir kubbe ile süslenmiş şadırvan karşıladı. İç avluya geçtiğimizde ise son derece güzel bir işçilik eseri olan ahşap ve ağaç oyma ile yapılmış arka cemaat yeri bulunmaktadır. Cami çinileri de direkt olarak dikkatleri çekmektedir. Kendisi adına bir camii yaptırmak isteyen Kılıç Ali Paşa devrin sultanından izin istemiş, sultan ise Kılıç Paşa deryalar serdarudur ben ona karadan bir karış yer vermem. Gitsin kendisine derya üzerinde cami inşa etsin demiştir. Bu olay üzerine İstanbul’ un güzide semtlerinden olan Tophaneye denizin doldurulması sonucu ülkemizin ve dünya mirasının en gözde eserlerinden olan Kılıç Ali paşa Camii inşa edilmiştir.
Cami çinileri ile ilk görüşte insanları büyülemektedir. Elbette ki böyle bir nadide eseri de yine ancak yeryüzünde nadide bir mimar olan Mimar Sinan gerçekleştirecektir. İç kısımda ise sizi kendinizden geçirecek derecede 16. Yüzyılın örneklerini yansıtan ve çiçek desenleriyle süslenmiş çiniler yer almaktadır. Kılıç Ali Paşa Cami çinileri lacivert boya üzerine ince ve güzel bir şekilde beyazla çevrelenmiştir. Bütün duvarların üst taraflarını kuşatan bu harika çinilerin üzerine nakşedilen kuşak yazıları gördüğümüzde hayranlığımızı gizleyemedik.