İnsanoğlu binlerce yıldır her şeyini topraktan karşılıyor. Tarım yapıyor, su çıkarıyor, ev yapıyor ve bunun gibi birçok şey. İnsanlar temel ihtiyaçlarının yanı sıra geçmişten günümüze kuru toprağa sanat ile şekil verip iletişime geçiyor, harikalar yaratıyor. Toprağın Dili ve Murassa Sanatı kitabında ise başta murassa olmak üzere çini ve seramik sanatlarının felsefesini ve inceliklerini Toprağın Dili koleksiyonu üzerinden siz okurlara anlatmıştır.
Murassa Sanatı
Öncelikle murassa sanatını ne olduğunu kısaca bahsedelim. Murassa kelime olarak “Değerli taşlarla bezenmiş” manasına gelmektedir. Murassa sanatı ise bir kabı, seramiği, çiniyi ve benzeri ürünleri değerli taşlarla süslenmesidir. Birçok örneğini Topkapı Sarayı’nda görebiliriz. En güzel öreklerinden biri de Toprağın Dili ve Murassa Sanatı kitabı editörü Doç. Dr. Başak Burcu Eke’nin elinden çıkmış Menekşe Lokumluk kabıdır. Menekşe Lokumluk kitabın ilk sayfalarında görselleri ve bilgileri ile okurları karşılamaktadır.
Toprağın Dili ve Murassa Sanatı Kitabının Konusu
Murassa Sanatı kitabı bizlere Toprağın Dili koleksiyonunu konu almıştır. İznik Vakfı tarafından üretilmiş olan bu kitap ve 12 seramik eser ve 13 çini levhadan oluşmaktadır. İnsan felsefesine değinerek ve seramik, çini, murassa sanatını işleyerek Toprağın Dili koleksiyonunu görsellerle ve metinlerle okurlarına aktarılmıştır.
Toprağın Dili koleksiyonunda yer alan her bir eserin çok özel mana ve kıymetleri olmakla birlikte her eserin üzerindeki her motifin, rengin, nesnenin ve işlemenin başta Türk kültürü ve mitolojisinden olmak üzere çok özel ve kıymetli manaları ve hikâyeleri vardır.
“Toprağın Dili” ifadesi ile hem koleksiyona gönderme yapılmış, hem de koleksiyonda yer alan seramik, cam ve çini gibi toprak sanatlarına yer verilmiştir.
Toprağın Dili ve Murassa Sanatı kitabında daha çok murassa sanatından bahsedilse de “Bütün ancak parçaları ile doğru değerlendirilir” felsefesi ile okurlara sadece murassa sanatı anlatılması yerine çini ve seramik sanatlarına da yer verilmiştir.
Toprağın Dili ve Murassa Sanatı kitabı anlatım biçiminden dolaylı kelimelerden ve anlatımlardan kaçınılmıştır ve öz ve özgün anlatım ile her kesime hitap etmeyi başarması yanı sıra bu alanda akademik, bilimsel ve bu konuda özel çalışma yapanlar için bir çalışma alanı olması hedeflenmiştir.
Birçok alan ve konudan, ulusal ve uluslararası kaynaklardan faydalanarak, kültür, sanat, siyasi, sosyal, tarih ve savaş gibi konular ve olaylardan kısa hikâyeler ve incelemeler yer verilerek alışılmış literatürden dışına çıkmış bir işleyiş ortaya koymuştur.
En başta bir koleksiyonun tanıtım kitapçığı gibi duran bu muhteşem eser içerisinde murassa, çini ve seramik sanatları hakkında insanların birçok yerde bulamayacağı bilgiler taşımakla birlikte Toprak Dili koleksiyonunun her bir parçasını bizlere en iyi şekilde tanıtmıştır. İnsan felsefesini, tarihi, kültürleri ve mitolojileri aktaran bu eser herkesin eline alıp sayfaları arasında kaybolması gereken bir kitap.