Rumi Desen Türk süsleme sanatında İslamiyet’in yayılmasından bu yana yaygın olarak kullanılıp, günümüzde de etkilerini sürdürmektedir. Ürünlerimizden bir tanesi olan Mavi ve kahverengi Rumi Desenli Tabak da bu güzel motifin etkilerini taşımaktadır. 40 cm’lik Rumi motif işlemeli tabağımızın süslenmesinde aynı zamanda bakır ve yarı değerli taşlar da kullanılmıştır. Siz değerli müşterilerimizin beğenisine sunduğumuz bu tabak oldukça nadide bir üründür.
Rumi Motif Nedir?
Süsleme sanatı, insanlığın var olduğu ilk yıllardan beri kendini göstermiş olup, ilk insanların mağara duvarlarına çeşitli figürler çizmesi ile başlamıştır. Daha çok bitkisel ve hayvansal kaynaklı olan bu figürler yüzyıllar içinde gelişerek bazı isimler almış ve dünya üzerindeki pek çok kültür tarafından benimsenmiştir. Rumi, Türk süsleme sanatında var olan ve hayvansal kaynaklı olduğu ileri sürülen motife verilen isimdir. Türk süsleme sanatında tek başına çok büyük bir yere ve öneme sahip olan Rumi motifi günümüzde de değerini korumaktadır.
Rumi desen motifi çiziliş biçimlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Dilimli, yalın, sarmalı, müsenna, çiçekli, işlemeli, med-cezir, parçalı gözlü, rumi içinde rumi, muharrel ve sencide, gibi pek çok çeşidi vardır. Bunun yanı sıra kullanış amacına göre de; tek iplik rumi, iki iplik rumi, üç iplik rumi, ayırma rumi, ortabağ rumi ve tepelik rumi olarak ayrılmaktadır.
Rumi motifi kendi başına çok değerli bir süsleme sanatı olsa da hatai gibi diğer süsleme sanatları ile birlikte de kullanılabilir.
Türk Süsleme Sanatı’nda Rumi Motifin Yeri
Rumi desen motifi tarihi İslamiyet öncesi zamanlara dayanmaktadır. İslamiyet öncesinde hayvansal figürler için; kuyruk, gaga ya da kanat gibi unsurların yerine kullanılmıştır. Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinin ardından Rumi motifi, hayvansal etkilerden yavaş yavaş sıyrılarak daha çok bitkisel etkiler taşımaya başlamıştır. Bu durum Rumi motifi üzerine pek çok tartışmaya neden olsa da Rumi motifinin hayvansal kökenli olduğu kabul edilir.
Türk tarihinde Rumi desenli motiflerin ilk örneğine Uygur Türkleri zamanında rastlanmıştır. Dokuzuncu ya da onuncu yüzyıllara dayanan Bezeklik Freskleri’nde karşımıza çıkan Rumi motifi burada bir deniz ejderinin kanatlarında görülmüştür.
Rumi desenli motiflerin etkileri Anadolu’da da oldukça fazla görülmüştür. Zaten adını Anadolu anlamına gelen “Rumi” kelimesinden almıştır. Bu motif Anadolu Selçuklularından bu yana özellikle kitapların bezenmelerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Fakat bu motif Karahanlılar, Abbasiler, Memlükler ve Endülüs Emevileri başta olmak üzere pek çok devler tarafından kullanıldığı için yalnızca Anadolu’ya mâl etmek yanlış bir tutumdur.
Gerçekten harika bir konu üzerine düşünmüşsünüz
Gerçekten harika motifler türk tarihi bu açıdan çok zengin