Çini sanatında kontürleme nasıl yapılır konusuna geçmeden önce kontürün ne olduğunu bir hatırlayalım. Fırça ile yapılan çizim işlemine tahrir demiştik daha öncesinde. Çizdiğimiz tahririn içinden ikinci bir tahrir yapılmasına da kontür diyoruz.
Kontürleme Nedir?
Çini kontürleme yaparken en önemli şey zihnimizi tamamen bu işe vermek olmalıdır. Çünkü yaptığımız iş oldukça hassas bir iştir. Yukarıda da söylediğimiz gibi ilk çizdiğimiz tahrir çizgilerinin iç kısmından tekrardan çizilmesine deniyor. Fakat tahrir çizgilerine göre bu sefer biraz daha açık renkler kullanıyoruz. Lacivert ve turkuaz renk yapılacak boyamaya pembe kobaltın dibindeki boya ile mavi tahririn karıştırılmasıyla elde dilen boya rengi ile kontür yapılır. İşlem yapılan yerlerde açık renk kullanmaya özen göstermeliyiz.
Renklendirme Nedir?
Çini kontürleme yapılan yerleri renklendirme yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli şey uygun ve doğru renkleri seçmektir. Kontürleme işleminde renklendirme yaparken genelde açık renkleri tercih ediyoruz sizlerde bunları göz önünde bulundurursanız çok daha göze hoş gelen çalışmalar elde edersiniz. Bir başka dikkat etmeniz gereken hususta herhangi bir renkle çalışma yaptıktan sonra fırçamızı çok iyi bir şekilde yıkamalıyız. Çünkü içinde eski renge ait boya alırsa bu kirliliğe sebep olur ve ortaya nahoş bir görüntü çıkabilir.
Çini Kontürleme
Daha önce kağıt üzerinde yaptığımız tahrir ve diğer çalışmaları şimdi çini üzerinde yaparak çini kontürleme nasıl yapılır bunu öğrenmiş olacağız. Elimizde bulunun herhangi bir çini üzerine fırçamızla ilk önce zihnimizde tasarladığımız şeklin tahrir çalışmasını yapacağız. İlk çizeceğimiz çizgiler bizim tahririmiz olacak. Şimdi çizmiş olduğumuz çizgilerin aynısını fakat bu sefer daha açık bir renkle çiziyoruz. İşte biz buna çini kontürleme diyoruz.
Genel olarak burada anlatmaya çalıştığımız renklendirme ve diğer işlemler uzmanlık ister. Birçok sanat dalında olduğu gibi çini sanatında da her şeyden önce uzmanlık, dikkat ve zihin temizliği çok önemli. Çünkü kontürleme ve sonrasında renklendirme çalışması son derece hassas bir iştir. En ufak bir dikkat dağınıklığında renkler birbirine karışabilir ve böylece tüm çalışmamız heba olabilir.