Anadolu’da Türk Devri Çini ve Seramik Sanatı isimli kitap ansiklopedi niteliğinde sayılabilir.
Bu kitabın böylesine bir yapıt olarak görülmesindeki başlıca sebep, yazarlarının ve kitapta emeği olan herkesin işinde usta kişiler olmasından kaynaklıdır. Kitabın içeriğinde emeği olan kişilerden bazıları fotoğrafçılık yaparken, kimileri ise zamanında çeşitli kazılar yapan, çini seramik sanatını hala icra eden kişilerden oluşmaktadır. Kitabın bu kadar kapsamlı ve bilgi dayanaklı olmasının bir diğer sebebi de Gönül Öney tarafından yazılmış olmasıdır. Gönül Öney, bir sanat tarihçisi olarak Türkiye dışında; Suriye, Ürdün, İsrail, Portekiz, Hindistan, Mısır, Fas, İspanya, Pakistan ve Kıbrıs olmak üzere birçok araştırmada bulunmuştur. Bu ülkeler dışında yurt dışında da katılmış olduğu seminerler ile ilgileri üzerine toplayarak araştırmalarına devam etmiştir.
Kitabın Tarihçesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylı bir kitaptır. Sanat Eserleri Serisinin 469.kitabı olduğu bilinmektedir. İlk baskı Acar Basım ve Cilt San. Tic. A.Ş tarafından 2007 yılında Avcılar/İstanbul olarak basımı yapılmıştır. Birinci baskı 2000 adet olarak basıma sunulmuştur. Kitabın yazarı ise Gönül Öney’dir.
Kitabın Konusu
Anlatım Selçuklu döneminde başlıyor. O dönem yaşanan savaşlar ve daha sonrasında meydana gelen göçler, yerleşik yaşamlar anlatılmaktadır. Selçuklu döneminden itibaren ortaya çıkacak olan çini ve seramik sanatlarının ortaya çıkışından geliştirilmelerine kadar anlatılmaktadır. Bu anlatım içinde ortaya çıkan farklı tasarımlar düzen, uyum, renk gibi unsurlar ile de betimlenmektedir. Ele alınış biçimi olarak Cumhuriyet dönemine kadar olan aralık anlatılmaktadır. Kitabın içerisinde fotoğraflara da yer verilerek sanatın özgünlüğü daha net bir şekilde gözler önüne serilmektedir. Bahsedilen araştırmalar, kazılar Anadolu tarafından olmasına rağmen bu bölgedeki çeşitli yerlerden de bahsedilerek anlatım zenginleştirilmiştir. Kitabın yazarları alanında uzman olup çeşitli araştırmalar ve kazılarda görev almış kişilerdir.
Kitap Kimlere Hitap Ediyor?
Kitap bütününe bakıldığı zaman çini sanatı ile uğraşan ve çiniye ilgi duyan kitleye ithafen yazılmıştır.
Selçuklu’dan Cumhuriyet’e kadar olan süreç anlatıldığı için o döneme merakı olan insanlar tarafından büyük bir merakla okunabilir. Dönemin savaşları ve yerleşik hayata geçiş, ayrık yaşam gibi birçok önemli olaydan da bahsedildiği için tarihle iç içe olan kişiler de tercih etmektedirler. Özellikle çini, seramik sanatlarına ilgisi olanlar alıp bu sanat hakkında çok fazla bilgiye sahip olabilmektedir. Resimli anlatım ve betimleyici anlatım ile zenginleştirilen bir kitap olduğu için kitap, bitirildiğinde okuyan kişiye çok fazla içerik ve bilgi katacaktır. Özellikle de çini ve seramik sanatını tarihiyle beraber öğrenmek isteyenlerin başlangıç kitabı olmalıdır.
Sanat tarihi okuyorum ve bu sayfaya denk gelen arkadaşlara gönül öneyi tavsiye etmek için yazdım. Böyle bir alanda okuyorsanız mutlaka onun eserinden faydalanın. Benzer kitapları da bu sitede görsek iyi olur. Görür görmez mutlu etti beni. Dış kapağı bile almak için yetmiyor mu sizce de?