Yaklaşık 1000 yıldır hayatımızın en önemli sanatsal ve geleneksel motiflerinin sergilendiği çini işlemeleri Anadolu Selçuklu döneminde bugünden çok daha yüksek seviyede tercih edilmekte idi. Ancak asıl önemli eserler Osmanlı zamanında yapılmıştır. Özellikle bu dönemde mimarilerin tümünde ve Topkapı Sarayı başta olmak üzere çini işlemeleri ün yapmıştır. Öyle ki şu anda önemini yitirmeyen en önemli yapılardan Sultanahmet Camii Mavi Cami olarak anılmaktadır.
Çini sanatını icra ederken dikkat edilmesi gereken en önemli aşamalardan bir tanesi de astarlama işlemidir. Çini sanatında astarlama işlemi gerekir mi bu konuda yazımızın içeriğinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çini de Astarlama Aşaması
Bugün çini sanatı öğrenmek oldukça kolay. Herhangi bir kurs gibi bulunduğunuz şehirde yer alan ücretsiz kurs merkezine başvuru yapabilirsiniz. Bu kurslar sayesinde çini sanatı başta olmak üzere diğer kurslar ve aşamalarla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çini sanatında belli başlı aşamalar bulunmaktadır ve bu aşamalar sırasıyla uygulanmalıdır. Çini yalnızca süslemeden ibaret değildir. Maddenin şeklinin verilmesi, pişirilmesi, süslenmesi, sırlanması her biri ayrı ayrı aşamalardan oluşmaktadır ve bu aşamalar çoğu zaman farklı kişiler tarafından da uygulanır. Çini yatay yüzeyler, tabak, vazo, pano ve farklı formlarda ürünler için uygulanmaktadır. Günümüzde bu forma artık el ile değil kalıpların yardımıyla yapılır. Her bir ustanın elinde bu işlemler teker teker şekil almak zorundadır ve bu özel bir işçilik gerektirir.
Çini sanatı yapılırken öncelikli olarak maddenin şekillendirilmesi önemli bir konudur. Koartz, tebeşir ve kum gibi doğada bulunan 7 farklı malzemeler karıştırılır. Çamur haline getirilir. Bu malzemeler öncelikle içerisinde bulundurdukları yabancı maddelerden temizlenir ve çamur halinde homojen bir karışım elde edilir. Bu işlem yapılırken içine hamuru altında sürekli dönen bir çark kullanılır. Kullanan kişiye çarkçı denilir. Yabancı maddelerden arındırılan malzeme kısa bir sanat eserine dönüştürülür. Güzel bir çiniye dönüşmesi 20 günlük bir işlemdir. Elde edilen ürün bisküvi adı verilen ilk pişirme ile bir gün boyunca fırın içerisinde sıcakta bekletilir. Şekli verilen Çinilerin pişirilmesi sonrası astarlama işlemi yapılır ve astarlama nedir sorusu bu noktada merak edilmektedir. Çini motiflerinin işlenmesinden önce ve pişirme işlemi sonrasında astarlama işlemi yapılır. Bu işlem sonrasında zımpara işlemi ve astarlama işlemi en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.
Zımparalama ve astarlama işlemi özel bir işçilik istediği gibi aynı zamanda ustalıkta gerektirmektedir. Aksi takdirde şekillendirilen ürünlerin yüzlerinin pürüzsüz olmaması çini sanatını devam ettirirken diğer işlemlerinde başarısız olmasına neden olacaktır. Astarlama nedir ve nasıl yapılır çini sanatı ile ilgili katılmış olduğunuz kurslarda bu konuda detaylı bilgi alabilir ve işlemlerin nasıl gerçekleştirildiği konusunda özenli davranabilirsiniz.