Sevres Cite de la Ceramique müzesi Fransız bilim adamı Alexandre Brongniart tarafından 1824 yılında Paris’in Sevr banliyosünde kurulmuştur. Burasının mimarisi hala korunmakta ve dış görünüşüyle de ilgi çekmektedir. Ayrıca tarih boyunca bilinen en eski Seramik müzesi olarak bilinmektedir. Müzede, Avrupa ve Asya motiflerine sahip ve yaklaşık olarak 19. Yy da yapılan yapıtlar sergilenmektedir. Kurulduğu günden bu yana eserlerin sayısı çoğalmakta olup günümüzde yaklaşık 5 bin objenin bulunduğu bildirilmiştir. Bu yapıtların arasında yaklaşık 190 parçadan oluşan çini objelerde yer almaktadır:
Müzede Yer Alan Çiniler Hakkında
Müzede her seramikler, tablolar, devasa boyutlarda porselenden yapılan vazolar yer alıyor. Her bir kategori ayrı bir bölümde yer alıyor. İznik çinileri diğer tüm ürünler gibi cam dolapların arkasında sergilenmekte ve giriş katında sağ taraftaki oda yer alıyor. 190 parçadan oluşan bu koleksiyonda el işçiliğinin benzersiz örneklerinden olan çini tabaklar, şekerlikler, kavanozlar ve maşrapalar yer alıyor. Bu çinilerin her biri farklı dönemlere ait eserlerdir. Osmanlı Döneminden Cumhuriyet’in ilanına dek farklı yıllarda yapılmış bu çiniler hala ilk günkü gibi kusursuz bir şekilde dayanaklılığını korumakta ve en ufak bir yıpranma dahi oluşmamaktadır. Yapılan sayısız inceleme sonucunda tüm eserlerin orijinal olarak tespit edilmesi sayesinde çok daha fazla ilgi çekmektedir.
Gerek kurucunun gerekse Fransız koleksiyonerlerin topladığı çini eserlerin her biri büyük bir itina ile müzeye getirilmiş ve o günden bugüne dek de aynı özenle korunmuştur.
Müzenin Önemi
Binlerce ürünlerin yer aldığı müze aynı zamanda Sevr Antlaşması’nın yapıldığı yer olduğu için tarihi açıdan çok önemli bir yerdir: Her ne kadar antlaşmanın yapıldığı yer şu an seramik, porselen ve farklı şekillerde yapılan ürünlerin sergilendiği alan olarak kullanılsa da yarattığı atmosfer Sevr Antlaşmasının tarihi önemini hissettiriyor.
Bununla birlikte bu müzenin bir artı özelliği de sadece müze olarak değil seramik üretim yeri olarak da kullanılmasıdır. Bundan dolayıdır ki adı Cité de la Céramique olarak geçmektedir.